lördag 13 oktober 2018

SIMSKOLA PÅ CENTRALSKOLAN OCH I FÖRSKOLEKLASS

På Centralskolan börjar våra förskoleklasser simskolan vecka 48 och håller på till vecka 8 nästa år. Vi kommer  att vara i 2 grupper och ca 12-13 barn i vattnet med 2 simlärare.
Efter höstlovet kommer det att gå ut ett speciellt brev till alla föräldrar i förskoleklass med mer detaljerad information.
Simundervisning och simning för de som är simkunniga i åk 1-7 sker av våra idrottslärare Jasse, Linus och Evelina.

Denna information är publicerad i brev från Barn- och ungdomsförvaltningen.


I Sigtuna kommun får alla 6-åringar gå i simskola

Från och med i höst kommer alla barn i förskoleklass i Sigtuna kommun att få gratis simundervisning tack vare ett nyinstiftat statsbidrag. För våra 6-åringar innebär det att de kommer erbjudas simundervisning vid ett tiotal tillfällen på någon av kommunens simhallar – på skoltid.

Simundervisningens upplägg är framtaget av Cecilia Tengbom Berg, simskoleansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen och vår egen rektor och tillika eldsjäl inom svensk simidrott, Carola Sjödin. Carola har sedan 70-talet varit aktiv inom simning, både i landslaget och som coach för juniorlandslagen, men framförallt har hon varit något av en pionjär inom området simundervisning. Carola sitter sedan en tid tillbaka även med i Svenska Simförbundets styrelse och har skrivit två böcker om simundervisning.

Målet med satsningen är att öka simkunnigheten i Sverige genom att göra eleverna vattenvana tidigt. För att betraktas som simkunnig behöver du kunna simma 200 meter varav 50 i ryggläge.
Vi bad Carola att berätta om upplägget och vad eleverna kan vänta sig.

Vattenvana och simningens ABC
Det statliga bidraget syftar till att öka något som heter vattenvana, vad är det?
- I uppdraget från staten står det att vi genom vattenvaneövningar ska förbereda eleverna för simundervisning. I Sigtuna kommun har vi valt att använda simningens ABC som grund för att öka vattenvanan.

Vad innebär simningens ABC?
- I simningens ABC ingår alla de förmågor som krävs för att bli vattenvan på riktigt. De är åtta förmågor man behöver öva på oavsett ålder. I läroplanen står fyra av dessa förmågor listade, i Sigtuna kommun har vi valt att lägga upp undervisningen utifrån samtliga åtta.


10 steg till simkunnighet
Vissa barn är ju som fiskar i vattnet, medan andra är mer försiktiga. Hur kommer simundervisningen ta hänsyn till det?
- För att alla ska få utvecklas utifrån sina förutsättningar och för att vi ska kunna möta varje elev på deras nivå, så har jag och Cecilia Tengbom Berg på kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram ett program som heter 10 steg till simkunnighet. 10 steg till simkunnighet är ett program bestående av 10 delmål. När man klarat mål 10 är man simkunnig. Vid det första undervisningstillfället ser vi vad varje elev befinner sig på den 10-gradiga skalan och tar utifrån det fram ett snittvärde för gruppen. Med utgångspunkt i det individuella värdet såväl som gruppens värde kan vi sedan följa elevernas utveckling och anpassa undervisningen därefter.

Upplägget för Sigtunas barn
- Vi har lyckats få till 11-12 undervisningstillfällen per barn, vilket är fler tillfällen än de flesta andra kommuner har. På 10 gånger blir de flesta vattenvana, det kan dock finnas enstaka elever som har rejäl vattenrädsla och för dem kan det ta lite längre tid, säger Carola.

För att få kvalitet i simundervisningen är det enligt Carola viktigt att man inte har för många barn i varje grupp. Därför kommer simundervisningen bedrivas i halvklasser om 10-15 barn och med två lärare i varje grupp. Varje undervisningspass pågår i 40 minuter och inleds med landövningar innan det är dags att doppa sig.

Viktigt att inte vänta för länge
I läroplanen återfinns inte kunskapskravet för simning förrän i årskurs 6. Tidigare fanns målen för idrott och hälsa i årskurs 5. Carola menar att det finns en risk att skolor inte arbetar med simningen förrän i mellanstadiet.
- Att vänta till 6:an är oklokt. Då är det svårare för barnen att lära sig simma och många kan till och med tycka att det är pinsamt att i den åldern avslöja sin bristande simkunnighet inför kamraterna. Därför är detta en fantastisk satsning - att vi har möjlighet att ge våra 6-åringar vattenvana och en god grund för simkunnighet redan från förskoleklass, avslutar Carola Sjödin.

Vet du inte vad du ska göra i helgen? Ta en tur till simhallen, för enligt Carola Sjödin är simkunnighet en färskvara.

Simma lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar