måndag 22 oktober 2018

FN-DAGEN PÅ CENTRALSKOLAN



Centralskolan firar
FN-dagen den 24 oktober


Storsamling i matsalen
Kl 9.00 – 9.30
Årskurs 2-3 framför sång och musik


onsdag 17 oktober 2018

NY REKTOR PÅ CENTRALSKOLAN - BREV FRÅN CARMEN, BITRÄDANDE FÖRVALTNINGSCHEF

Här kommer brevet från Carmen till er alla elever och föräldrar Välkomna att kontakta mig på min e-post carola.sjodin@sigtuna.se om ni har frågor eller något annat ni vill framföra.
Vänliga hälsningar
Carola


                                                                                       Sigtuna, 16 oktober 2018


Information till elever och föräldrar vid Centralskolan


Jag vill med dessa rader berätta för er att Carola Sjödin kommer att sluta som rektor på Centralskolan. Carola har varit en starkt positiv kraft på skolan och vi är tacksamma för den fantastiska insats hon har gjort genom åren för våra barn. Carola har tillsammans med sina medarbetare på Centralskolan byggt upp en god skolkultur som präglas av ordning och reda, trygghet och goda resultat. Vi är många som kommer att sakna Carolas stora engagemang för skola och utveckling. Carolas sista arbetsdag blir 7 januari 2019.

Här kommer några rader från Carola själv:

Centralskolan kommer i januari få en ny rektor. Efter 3 år på Centralskolan och drygt 11 år som rektor i Sigtuna kommun är det nu dags för mig att gå vidare. I januari börjar jag som rektor i Uppsala.  En ny utmaning och en möjlighet som jag inte kunde motstå.

Ett stort TACK till alla som jag dagligen möter på skolan. Jag är otroligt stolt över Centralskolan, våra elever och medarbetare. Vi är en framgångsrik skola med fokusområden för framtidens lärande. Jag kommer att fortsätta att utveckla skolan under höstterminen och jag vill att Ni fortsätter att följa Centralskolans verksamheter och Rektors sida på http://nyacentralskolan.weebly.com

Carola

Jag och resten av barn-och ungdomsförvaltningen önskar Carola stort lycka till med det nya rektorsuppdraget på Jensen Education!

Rekrytering av ny rektor för Centralskolan påbörjas inom kort och jag lovar att återkomma med mer information när vi har beslutat oss för rätt kandidat. Vi kommer att söka en rektor som kan ta vid det utvecklingsarbete som bedrivs framgångsrikt på skolan. Fokus för den nya rektorn kommer att vara att utveckla skolans högstadieverksamhet till samma goda kvalité som vi har på låg- och mellanstadiet idag.

Med den stabilitet som finns på Centralskolan är jag övertygad om att det kommer blir en fin start på våren nästa år.

Hör gärna av er till mig med eventuella frågor eller funderingar.

Vänligen,
Carmen Blom
Biträdande förvaltningschef
Barn- och ungdomsförvaltningen


VIKTIGT ATT SVARA PÅ SKOLINSPEKTIONENS ENKÄT



Påminnelse
Jag har fått den här informationen av Skolinspektionen idag...

Det är av stor vikt att så många som möjligt besvarar Skolenkäten. Vi har därför förlängt svarstiden till fredagen den 26 oktober.

Ingen har svarat i gruppen vårdnadshavare till elever i Grundskola åk 1-9. Kontrollera att informationen gått fram ordentligt.



lördag 13 oktober 2018

SIMSKOLA PÅ CENTRALSKOLAN OCH I FÖRSKOLEKLASS

På Centralskolan börjar våra förskoleklasser simskolan vecka 48 och håller på till vecka 8 nästa år. Vi kommer  att vara i 2 grupper och ca 12-13 barn i vattnet med 2 simlärare.
Efter höstlovet kommer det att gå ut ett speciellt brev till alla föräldrar i förskoleklass med mer detaljerad information.
Simundervisning och simning för de som är simkunniga i åk 1-7 sker av våra idrottslärare Jasse, Linus och Evelina.

Denna information är publicerad i brev från Barn- och ungdomsförvaltningen.


I Sigtuna kommun får alla 6-åringar gå i simskola

Från och med i höst kommer alla barn i förskoleklass i Sigtuna kommun att få gratis simundervisning tack vare ett nyinstiftat statsbidrag. För våra 6-åringar innebär det att de kommer erbjudas simundervisning vid ett tiotal tillfällen på någon av kommunens simhallar – på skoltid.

Simundervisningens upplägg är framtaget av Cecilia Tengbom Berg, simskoleansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen och vår egen rektor och tillika eldsjäl inom svensk simidrott, Carola Sjödin. Carola har sedan 70-talet varit aktiv inom simning, både i landslaget och som coach för juniorlandslagen, men framförallt har hon varit något av en pionjär inom området simundervisning. Carola sitter sedan en tid tillbaka även med i Svenska Simförbundets styrelse och har skrivit två böcker om simundervisning.

Målet med satsningen är att öka simkunnigheten i Sverige genom att göra eleverna vattenvana tidigt. För att betraktas som simkunnig behöver du kunna simma 200 meter varav 50 i ryggläge.
Vi bad Carola att berätta om upplägget och vad eleverna kan vänta sig.

Vattenvana och simningens ABC
Det statliga bidraget syftar till att öka något som heter vattenvana, vad är det?
- I uppdraget från staten står det att vi genom vattenvaneövningar ska förbereda eleverna för simundervisning. I Sigtuna kommun har vi valt att använda simningens ABC som grund för att öka vattenvanan.

Vad innebär simningens ABC?
- I simningens ABC ingår alla de förmågor som krävs för att bli vattenvan på riktigt. De är åtta förmågor man behöver öva på oavsett ålder. I läroplanen står fyra av dessa förmågor listade, i Sigtuna kommun har vi valt att lägga upp undervisningen utifrån samtliga åtta.


10 steg till simkunnighet
Vissa barn är ju som fiskar i vattnet, medan andra är mer försiktiga. Hur kommer simundervisningen ta hänsyn till det?
- För att alla ska få utvecklas utifrån sina förutsättningar och för att vi ska kunna möta varje elev på deras nivå, så har jag och Cecilia Tengbom Berg på kultur- och fritidsförvaltningen tagit fram ett program som heter 10 steg till simkunnighet. 10 steg till simkunnighet är ett program bestående av 10 delmål. När man klarat mål 10 är man simkunnig. Vid det första undervisningstillfället ser vi vad varje elev befinner sig på den 10-gradiga skalan och tar utifrån det fram ett snittvärde för gruppen. Med utgångspunkt i det individuella värdet såväl som gruppens värde kan vi sedan följa elevernas utveckling och anpassa undervisningen därefter.

Upplägget för Sigtunas barn
- Vi har lyckats få till 11-12 undervisningstillfällen per barn, vilket är fler tillfällen än de flesta andra kommuner har. På 10 gånger blir de flesta vattenvana, det kan dock finnas enstaka elever som har rejäl vattenrädsla och för dem kan det ta lite längre tid, säger Carola.

För att få kvalitet i simundervisningen är det enligt Carola viktigt att man inte har för många barn i varje grupp. Därför kommer simundervisningen bedrivas i halvklasser om 10-15 barn och med två lärare i varje grupp. Varje undervisningspass pågår i 40 minuter och inleds med landövningar innan det är dags att doppa sig.

Viktigt att inte vänta för länge
I läroplanen återfinns inte kunskapskravet för simning förrän i årskurs 6. Tidigare fanns målen för idrott och hälsa i årskurs 5. Carola menar att det finns en risk att skolor inte arbetar med simningen förrän i mellanstadiet.
- Att vänta till 6:an är oklokt. Då är det svårare för barnen att lära sig simma och många kan till och med tycka att det är pinsamt att i den åldern avslöja sin bristande simkunnighet inför kamraterna. Därför är detta en fantastisk satsning - att vi har möjlighet att ge våra 6-åringar vattenvana och en god grund för simkunnighet redan från förskoleklass, avslutar Carola Sjödin.

Vet du inte vad du ska göra i helgen? Ta en tur till simhallen, för enligt Carola Sjödin är simkunnighet en färskvara.

Simma lugnt!

fredag 5 oktober 2018

START PÅ SKOLDAGEN OCH ATT KOMMA TIDIGT TILL SKOLAN - OCH GÅ HEM NÄR SKOLAN HAR SLUTAT

Hej!
Det är trevlig och bra att elever tycker om skolan och vill vara mycket i skolan. Dessvärre har det visat sig att många kommer väldigt tidigt till skolan på morgonen och det blir svårt att ha uppsikt överallt då. Det har också fått veta att det har varit lite "hårda tag" på fotbollsplanen och mobiler och spel inomhus långt tidigare än skolan börjar.

Följande gäller:

För de som har morgonfritids  - ingen skillnad emot nu. Samma rutiner gäller och efter frukosten går alla ut. Det finns då personal ute som är värdar och hjälper till. För dig som har fritids på eftermiddagen är det samma rutiner som vanligt för dig.

För de som börjar 9.00 på måndagar och 8.10 tisdag - fredag. Man kommer till skolan lagom till att det är dags att gå in. Det är öppet för er 10 min före lektionen börjar. Det är inte tillåtet att gå inomhus innan dess på morgonen. 

De elever som har studiestöd på måndag morgon 8.10 kommer till den lektionen som planerat.

När sista lektionen är avslutad för dagen är det dags att gå hem. Det är inte tillåtet att vara kvar på skolan och "hänga". Vi har sett att flera gör det, och det är inte okej. Det handlar om att skolan inte kan ta ansvar och ha tillsyn, likaså att det händer att det "försvinner" saker och att mobiler används inomhus.


Vi ber er att respektera detta för allas trevnad och trygghet. 


TACK!


PÅMINNELSE OM SKOLINSPEKTIONENS ENKÄT

Påminner om att göra Skolenkäten som Skolinspektionen skickat hem till alla vårdnadshavare på skolan. Sista dag för att fylla i enkäten är den 19 oktober

De som fyller i enkäten i Sverige är;
  • elever i grundskolans årskurs 5, 9 och gymnasiets år 2
  • vårdnadshavare till elever i grundskola och grundsärskola (förskoleklassen genomförs efter höstlovet)
  • pedagogisk personal som huvudsakligen planerar, bedriver och följer upp undervisning i grundskolans årskurs 1-9 och gymnasieskolan. 

Vårdnadshavare till elever i förskoleklassen genomförs senare under hösten med början den 5 november.

Syftet med enkäten är att vi ska ha en god utbildning i en trygg miljö.